Arreu als pobles valencians broten muixerangues

Durant el Moviment de Recuperació de les Muixerangues es van crear o reviscolar colles a diverses poblacions que han recuperat aquesta antiga tradició valenciana.
L’Olleria, Gandia, L’Alcúdia. Sueca, Silla, València o Pego han estat junt a la Nova Muixeranga d’Algemesí protagonistes d’aquesta etapa històrica i compten amb colles estables. En una segona etapa la muixeranga ha arribat al Camp de Morvedre, Camp de Túria, Castelló i Vinaròs. Posteriors Hi ha en marxa des de fa temps iniciatives per promoure noves muixerangues a La Marina Alta, Ontinyent i l’Alacantí. Des de l’Entitat Promotora de Muixerangues del País Valencià us oferim unes recomanacions per si voleu crear una colla a la vostra població.

El procés és el següent:

1 – Cal un nucli inicial de 4 o 5 persones (important que hi haja algun xiquet).
2 – Ens posem en contacte amb una muixeranga veïna o amb l’EPM. Organitzem una xarrada on es presenta el projecte i es fa una demostració de tècnica.
3 – Cal decidir una data. És convenient actuar tots els anys el mateix dia i a ser possible en un ambient festiu.
4 – Una vegada posada la data marquem un calendari d’assaigs en caps de setmana anteriors a la festa. Comvoquem amb notes de premsa, xarxes socials, cartells i qualsevol mitjà que ajude a donar difusió.

Cal assegurar-se que el dia del debut vinga gent d’altres colles a fer la pinya, ens donarà més estabilitat i seguretat. Quan la gent de la població veja a gent coneguda pujar, es produeix l’efecte de ‘si ells poden jo també’ i és quan creix la colla. La gent s’apunta a allò que veu amb els seus ulls i al segon any les coses ja van millor.

ATENCIÓ:
A – Crear una colla és relativament senzill, el que costa és mantenir-la en el temps. Per això no es convenient tindre més obligació que la d’actuar una vegada a l’any.
B – Cal anar amb el temps millorant en tècnica, per això serà important que alguns membres de la colla estiguen disposats a visitar altres colles i aprendre per poder transmetre els coneixements en tornar a la pròpia població.

Salut, muixerangues i molta sort
EPMPV