Silla

El 6 d’agost és festa a Silla. Durant tot el dia van pels carrers les danses dels Porrots. La importància d’aquesta festa no està només en l’antic ball, si no que la forma de celebrar-se ha continuat inalterada per les falses modernitats.

Al final de la jornada les diverses colles de La Dansa dels Porrots ballen a la plaça. Des d’aquest punt arranca la ‘processó pagana’, un repertòri de balls que s’assembla molt a una processó de Corpus. Després de la “Processó Pagana” arranca la Processó del Crist per acabar confluint tot a la plaça. Els balls son Nanos i Gegants, La Magrana, La Moma, Els Arquets i Les Cintes. L’últim ball en recuperar-se va ser La Muixeranga. Tot i que els darrers anys no ha participat hi ha intenció per part d’algunes persones de l’Horta Sud de continuar aquesta colla.

La Muixeranga de Silla es va gestar a finals del 2005 i va nàixer l’any 2006 gràcies al compromís d’un grup de balladors del Porrots de Silla i la col·laboració de gent muixeranguera d’altres poblacions, en el context històric del que s’anomena el Moviment de Recuperació de les Muixerangues. Decisiva va ser també l’ajuda del Sr. Melero, regidor de cultura i l’empenta d’Abelard, mestre dels Porrots.