La Muixeranga a Alacant. Ja està ací, quan tots l’esperàvem

negrets-alacant-muixeranga-mani-tv3
La Muixeranga a Alacant. Ja està ací, quan tots l’esperàvem.

I és que era totalment previsible que a Alacant apareguera un dia un grup de gent jove i decidida amb ganes de recuperar aquesta part fonamental de la nostra cultura popular.

La Muixeranga de més al sud

La colla de Pego, la presentàrem l’any 2008 i, des d’aleshores, portem el subtítol de “la muixeranga de més al sud”, un honor al qual teníem ganes de renunciar. No serà perquè no ho hem intentat, però a cap població on hem anat hem aconseguit poc més que acomboiar a persones concretes per a vindre a Pego a col·laborar. A alguns llocs, hem arribat a actuar a la mateixa festa durant tres anys consecutius, però el miracle no es produïa. Allò que havia passat a la Safor, a la Ribera o a l’Horta, a cap de les dues Marines es donava.

Si no recorde malament, seria l’any 2006 quan, des d’Alacant, David Membrives es va posar en contacte amb l’Entitat Promotora de Muixerangues del País Valencià. Encara que ens hagueren escrit una dotzena de persones, ho haguérem tingut difícil; la de Pego encara no existia i estàvem treballant en l’eix Gandia-Sueca-València.

El 2007, el programa Quarts de 9 va fer coincidir el tancament de la temporada muixeranguera amb l’Aplec de Muixerangues de Gandia. La gestió que va iniciar Joan Bofarrull i la conversa que tinguérem l’EPMPV amb la productora el dia de Sant Fèlix a Vilafranca va donar un bon resultat. Allò que la televisió valenciana d’aleshores obviava i que TV3 sí que va mostrar descobrí a molta gent valenciana afeccionada als castells un món totalment nou ací, al sud. Uns mesos després, vingué el tall d’emissió de TV3 a l’emissor de la Carrasqueta.
Va ser el 26 d’abril de 2008 quan vam veure-hi una oportunitat. Alacant rebia la visita de gent de tot el país, colles muixerangueres incloses, per reivindicar-hi la recentment tallada TV3. Intentàrem aprofitar el viatge per fer un taller i posar en contacte gent d’Alacant amb gent muixeranguera. David s’ho va treballar, però la gent que tenia interés en participar d’una muixeranga era la mateixa que s’havia oferit voluntària per organitzar la manifestació i va ser impossible.

Aquella demostració de muixerangues per Alacant va ser un pas més per familiaritzar la gent més jove de la ciutat amb el fenomen de recuperació muixeranguera que estava produint-se en aquell moment a altres comarques. Tot i que la cosa anava posposant-se, en desembre de 2011 David Belda i Santi Mas convocaren un assaig al Casal Tio Cuc amb gent de la colla de Pego.
Un poc més tard, el divendres 30 de març de 2012, l’IES Sant Vicent ens va demanar fer un taller a Sant Vicent del Raspeig. Cada vegada ho teniem més clar, Alacant tindria muixeranga més prompte o més tard.

La Muixeranga a Alacant naix en un bon moment

La resta de la història és recent i la coneixeu. De cara a debutar en l’homenatge a Miquel Grau, organitzàrem un taller on la gent de La Muixeranga de Pego vam ensenyar a pujar a un grup de gent decidida i valenta. Els vam ensenyar també alguns exercicis perquè pogueren treballar el sentit de l’equilibri i els músculs importants que participen en el bastiment d’una figura.

Ho treballaren bé i anaren a Altea el mateix dia 11, on els esperava la Muixeranga del Camp de Túria acompanyats de muixeranguers d’Algemesí, València, Camp de Morvedre i Pego. Pel recinte de la fireta d’Ecoaltea, passava gent de tota la Marina Baixa i més d’un es va interessar en apuntar-se a una colla.

Després de dinar, ajudàrem a la colla del Camp de Túria en la seua actuació i d’allà anàrem a Alacant, a la Plaça dels Cavalls, allà mateix on mataren a Miquel Grau pel simple fet de demanar l’Estatut.

La Muixeranga a Alacant ja està. Ara ens falta l’assignatura pendent, la Marina Baixa.

Salvador Vila
Coordinador de Muixeranga Info
Membre de les Muixerangues de Sueca i Pego