La Muixeranga d’Alacant ha completat l’expansió de la tradició

muixeranga-alacant
La Muixeranga d’Alacant comença a moure gràcies al Casal Popular Tio Cuc.

La Muixeranga d’Alacant va realitzar ahir 3 d’octubre al Casal Popular Tio Cuc, el primer d’una sèrie d’assaigs que tindran lloc de cara a la seua presentació en societat el pròxim dia 11 en un acte d’homenatge a Miquel Grau.  Hi ha un document gràfic que demostra l’existència de muixeranga a Alacant en la dècada dels 50 i han estat diverses les ocasions en que l’Entitat Promotora de Muixerangues havia intentat engegar un projecte de recuperació a la ciutat en els darrers anys, però no ha estat fins ara que s’ha donat la suma de totes les condicions per poder afrontar el repte.

L’afluència de gent  al Casal divendres va estar nombrosa i l’assaig es va tindre que desplaçar a un parc pròxim, assolint com a colofó de l’activitat diverses figures de tres altures totalment realitzades per persones adultes, ja que no estava previst treballar amb els xiquets de la colla en la primera jornada.

Sorprèn la gran quantitat de gent jove que s’ha apuntat a la colla així com la diversitat d’estatures, cosa fonamental per moure amb bon peu” ha manifestat Saül Ortolà de La Muixeranga de Pego. És aquest un fet també a destacar, l’aparició i consolidació d’una colla a la Marina Alta en els darrers anys ha deixat a Alacant més pròxima al món muixeranguer que mai.

La Muixeranga d’Alacant completa l’expansió territorial de la tradició. L’any 2001 va debutar La Muixeranga de la Safor. La colla es formà arran d’un encontre ocasional entre gent de Gandia (la Safor)  i gent de l’Olleria (la Vall d’Albaida) on s’havia recuperat la tradició l’any 1996. Aquest seria el primer pas d’una expansió, un febra muixeranguera  que ha anat encomanant-se comarca a comarca des d’aleshores. L’aparició de La Nova Muixeranga d’Algemesí també jugà un paper important en aquest procés.

Per poder facilitar encara més la recuperació de les muixerangues, quatre saforencs van crear l’any 2008 l’Entitat Promotora de Muixerangues del País Valencia (més coneguda per l’EPM). D’aquesta manera, quan no per una via per una altra, anaven creant-se colles fins arribar a produir-se un efecte en cadena, una taca d’oli que no para de créixer.

David Belda, un dels promotors de la colla ha manifestat la intenció dels Alacantins d’anar a visitar altres colles i festivitats importants del món muixeranguer per anar ampliant coneixements. En aquest sentit està previst que representants de La Muixeranga d’Alacant participen en una actuació a Pego el dia 10 d’octubre. Igualment el dia 11 al matí i també junt a alguns membres de Pego està previst visitar Altea per acompanyar en una actuació a la Muixeranga del Camp de Túria. Finalment l’activitat muixeranguera acabarà amb la presentació de la colla d’Alacant amb un parell de figures a l’acte d’homenatge a Miquel Grau, com ja hem dit a l’inici d’aquest article.

La Muixeranga d’Alacant ha completat la columna vertebral muixeranguera al nostre País. A partir d’ara qui vulga fer muixeranga o crear-ne una a la seua població va a tindre una colla de referència a prop.” ha declarat Salvador Vila President de l’EPM i membre de La Muixeranga de Pego. Vila també ha manifestat una decisió sorprenent i és que arribats a aquest punt es procedirà en breu a dissoldre l’Entitat Promotora de Muixerangues del País Valencià ja que en arribar a Alacant el seu objecte fundacional ha estat assolit.

Ja han estat dues poblacions veïnes que han manifestat interès per la participació de la jove muixeranga als actes del 9 d’Octubre, cosa materialment impossible enguany però que demostra l’expectació que va a crear en breu aquesta colla.  “És molt evident la demanda social d’aquesta activitat, ja que la visita de Muixerangues i colles castelleres a les comarques del sud ha estat un fet bastant freqüent als darrers anys. Però vore una Muixeranga a Alacant amb gent d’ací ha estat un somni per nosaltres des de fa molts anys i que ara es compleix” ha dit Salvador Vila en acabar l’assaig, al temps que recordava que de la mà de David Membrives, el primer intent es va produir ja fa vuit anys. David tampoc ha perdut la il·lusió en tot aquest temps i per fi, ja pot dir que és membre fundador de La Muixeranga d’Alacant.

Salud i endavant Muixeranga d’Alacant.