Muixeranga de la Safor al Betlem de Benirredrà

Muixeranga de la Safor al costat d’altres tradicions en un Betlem

Una història que hem conegut per pur atzar

Maria Josep és mestra, l’afició betlemista li ve de sempre. A sa casa ja hi havia costum de muntar el pessebre com a tantes llars del nostre País. Un any a l’escola on treballava, la responsable del Betlem li va demanar ajuda. Amb el temps es va fer càrrec ella del pessebre escolar. Sempre envoltat de temàtica didàctica amb la presència de valors humans, “A cada desert trobem un oasi”, “El gran riu de la vida”, “Benvingut a ta casa el Planeta Terra, vine a compartir”

Muixeranga de la Safor al Betlem de Benirredrà

 

 

 

 

 

 

 

 

La plaça és protagonista al Betlem

 


Maria Josep més tard va passar a muntar també el de l’Ajuntament de Benirredrà (la Safor) on col·laboren altres persones aficionades del poble. “Hem rebut diversos premis any rere any” ens conta aquesta mestra enamorada de la dansa i que des de fa any i mig forma part de la Muixeranga de la Safor. Maria Josep trobava a faltar en el Betlem la cultura popular. És per això que enguany s’ha posat a la feina i ha modelat unes figuretes noves: dansadors, tabaleter, dolçainer i un pinet de muixeranga. Una escena que a més representa l’esperit de la placa del poble.

LA PLAÇA

Als nostres primers poblats ja hi havia la Plaça
després creixeren carrers, tots naixien de la Plaça
encontre de nadius i viatgers
xicotet escenari col·lectiu de vida pública
on hem tastat els fruits de la terra
on hem fet música, muixeranga i dansa.
A ella han ressonat les nostres veus
hem entonat les nostres cançons
hem après les nostres històries
les antigues i les pròpies.
Ens hem conegut, ens hem acomiadat
jutjat i aclamat
hem festejat i plorat
la plaça on la llengua del poble
s’ha fet escoltar.

Remuntem la memòria, descavalquem la història
tan plana i redona, tan entranyable i bonica
la nostra Plaça somia
en tornar a prendre vida
que desterrem el seu neguit
i que l’omplim d’alegria.
La plaça vol pendre força
perquè la cultura dels pobles
es mantinga sempre viva.

MAJO JM/desembre 2017

 

 

Hem volgut destacar la història d’aquestes petites figuretes de músics, dansadors i muixeranga. Una història que podria haver passat desapercebuda i que hem conegut per pur atzar.

Pensem que és molt significativa del que viu el món de la muixeranga. Representada amb total normalitat la muixeranga al costat d’altres tradicions i aquestes al seu temps en un Betlem. Una suma de tradicions que pensem mai s’havia produït a la Safor.

A la petita localitat de Benirredrà, molt propera a Gandia, encara no acaben de tindre clara la importància i la singularitat d’aquesta iconografia nadalenca. Possiblement es viu amb tanta normalitat que fins ara ningú havia caigut en la importància del fet. I és que la muixeranga ja està arrelada a la Safor.

Enguany farà 16 anys de la fundació de la Muixeranga de la Safor. L’any 2002 quan es va recuperar la muixeranga, a l’Arxiu Municipal de Gandia la referència més recent era de 1875. Pràcticament era començar de zero, ja que ningú que l’haguera vist al segle XIX estava viu per contar-ho, havien passat 127 anys. Aquestes figuretes de Betlem són la constatació del treball ben fet al llarg de 16 anys.

Muixeranga de la Safor al Betlem de Benirredrà

Muixeranga de la Safor al Betlem de Benirredrà