La Muixeranga en les escoles, els 25 pioners

La Muixeranga en les escoles

La Muixeranga en les escoles d’Alginet ha entrat de la mà del projecte Muixeranga a l’Escola (ME). Una iniciativa pionera que dóna bons resultats.

La Muixeranga d’Alginet des dels seus inicis va rebre el suport del Col·legi Públic Pepita Greus. El pati de l’escola va ser el primer lloc oficial d’assaig de la colla. Allà mateix va nàixer la inquietud per fer alguna activitat adreçada als més menuts i va sorgir la idea de fer alguna cosa perquè entrara la muixeranga en les escoles. El curs 2016-17 a més, va ser el primer any de la jornada continuada a l’escola i s’aventuraren a proposar una extraescolar per als alumnes de Primària. Es va oferir la possibilitat als pares i s’apuntaren 22 participants d’entre 6 i 11 anys. Al que se sumaren 3 més de 5 anys. L’activitat tenia lloc tots els divendres lectius de vesprada, de 15:30 a 17 hores.

A la Ribera Alta malgrat tot, hi ha un desconeixement sobre la nostra tradició més gran del que podríem pensar

Els objectius estaven molt clars: fer que la muixeranga no fora una desconeguda, que en saberen la seua història, tècnica i evolució. I és que a la Ribera Alta malgrat tot, hi ha un desconeixement sobre la nostra tradició més gran del que podríem pensar. De fet uns quants alumnes es van interessar per provar d’anar a un assaig de la colla. Actualment alguns d’ells són membres actius i participen de manera entusiasta en les actuacions.

 

La Muixeranga en les escoles-Alginet

Cartell anunciador del primer any de Muixeranga a l’Escola

Muixeranga a l’Escola és el nom que es va triar per l’activitat. Un temps i un espai que a més de fer la seua funció bàsica com a oferta per al temps lliure, aporta tota una sèrie de valors propis de l’antiga tradició. Treballar en equip, jugar d’una manera no competitiva, apreciar el valor de la unió, saber compartir, el respecte, la tolerància, en fi, tot allò que comporta fer muixeranga és el que anaven aprenent els 25 pioners. En maig de 2017 va tindre lloc una festa final del curs extraescolar al Pepita Greus.

 

muixeranga en escola 2017

Cartell anunciador de Muixeranga a l’Escola 2017

 

En el segon any de vida, la colla compta amb un projecte molt ambiciós i més elaborat. A més a més, la direcció de les altres escoles públiques i l’Ajuntament d’Alginet, a l’inici de curs van demanar a la Muixeranga poder fer l’activitat als tres centres, Mabel Roig presidenta de la colla, s’ha fet càrrec personalment d’elaborar una proposta adreçada als pares dels tres col·legis públics. La idea ha quallat i Muixeranga a l’Escola compta actualment amb vora 60 alumnes de 5 a 11 anys. I igual que passà al Pepita Greus, alguns xiquets de les altres dues escoles: el Col·legi Públic Blasco Ibàñez i el Col·legi Públic Mestre Emili Luna, també s’han apuntat a la colla i ja hi ha qui ha coronat alguna figura de 4 altures.

Els xiquets pioners a més de fer-se muixeranguers viuen la tradició amb tanta passió que solen arrossegar a les seues famílies

Els xiquets a més de fer-se muixeranguers viuen la tradició amb tanta passió que solen arrossegar a les seues famílies, les quals troben en la muixeranga una magnífica activitat on tots poden participar. Menuts i adults que tenen després un gran pes en l’evolució de la colla i donen un suport impagable al seu bon funcionament.

Podeu veure les tres galeries de fotografies que han fet els alumnes i que recentment ha penjat la colla al seu Facebook:

  • La Muixeranga en les escoles Alginet

Enhorabona Muixeranga d’Alginet, romandrem atents a l’evolució d’aquesta innovadora iniciativa.