La Muixeranga de València i La Tabalà

La Muixeranga de València i La Tabalà del 12 de desembre vespra de santa Llúcia

La Muixeranga de València es va sumar l’any 2008 al multitudinari sonar dels tabals i dolçaines, característic de la processoneta de la vespra de Sta. Llúcia coneguda com La Tabalà. Enguany és especialment interessant perquè cau en dissabte cosa que no tornarà a passar fins 2020.

La Muixeranga s'incorpora a la Tabalà de 2008

Tabalà Cor de Festa 2009

Tabalà de 2010

Tabalà de 2011 a Notícies-9

Tabalà de 2011

 

Tabalà de 2013

Cada 12 de desembre, aquest acte té lloc al barri del Pilar o de Velluters de València a les 19:30 h. En l’espai de l’antic Hospital, que va nàixer arran d’una donació de Martí l’Humà, ara només queda l’ermita de santa Llúcia i el nom del carrer (plànol). L’ermita, de 1377, formava part del conjunt de l’Hospital dels Folls (o dels Innocents), obra d’una confraria que fundà el pare Gilabert Jofre. Amb advocació a la Mare de Déu dels Innocents, Folls i Desamparats des de 1414, el que va ser el primer hospital psiquiàtric del món inicià també el culte a la imatge de la Geperudeta a la mateixa ermita de santa Llúcia.

En aquesta festivitat hivernal, s’iniciava abans el cicle de porrats de la ciutat. Darrerament, d’aquell costum comercial només resten unes poques parades de llepolies que es mantenen fidels a la cita al carrer Hospital, davant l’ermita. Allà s’apleguen també multitud de tabaleters i dolçainers per tocar a l’uníson una única peça: La Cavalcada. Antigament, els xiquets acompanyaven els músics fent soroll amb perols i utensilis de cuina al pas de la processó. Diu la tradició que la seua funció és la d’espantar els dimonis o el fred, i és que només queden dotze dies per al solstici d’hivern aleshores la llum del dia començarà de nou el procés de guanyar-li hores de presència a la foscor de la nit.

El refranyer ho deixa ben clar : “Per santa Llúcia, un pas de puça”, “Per Nadal, un pas de pardal”, “Per sant Esteve, un pas de llebre”, “Per Any Nou, un pas de bou”.

Santa Llúcia és patrona de molts oficis, entre ells aquells relacionats amb el fil i l’agulla i que tan assentats estaven al barri. L’antiga confraria, any rere any, continua fidel a la tradició i celebra aquesta processó, que trenca en Guillem de Castro per anar a buscar Maldonado, travessa la plaça del Pilar per Baró de Càrcer i Roger de Flor, i torna de nou al carrer Hospital fins a l’ermita.

Tot un rebombori acústic, que en les vies principals intenta imposar els seus decibels als de l’incessant trànsit rodat. Per a alguns, un soroll inesperat que causa admiració i sorpresa al seu pas; un públic valencià ignorant de moltes de les seues tradicions, gent que molt sovint ha eixit al carrer només per tirar-li la carta a la bústia del Pare Noel o triar-se regals als aparadors de les botigues.

Apunta’t a l’esdeveniment

Tabalà 2014 per Malat de Falles

Altres webs d’interés: