Sueca amb la Primera Trobada, una nova etapa

Sueca amb la Primera Trobada, una nova etapa

Sueca-amb la-primera-trobada-comença-una-nova-etapa
Torreta de 4 a la Plaça Sant Pere. Foto: Eugeni Alcañiz

Sueca amb la Primera Trobada.

La Muixeranga de Sueca celebra enguany el dècim aniversari de la colla. Part d’aquesta commemoració ha estat la convocatòria d’una trobada, que amb tota una declaració de principis l’han anomenada Primera Trobada de Muixerangues. Confiem totalment que així serà i que darrere de la primera vindrà la segona i moltes més, com ja fan a Algemesí o València des de fa anys.
Iniciatives semblants hem vist darrerament en colles recents com les de Castelló, Alacant o Carlet. I és que sembla que el món muixeranguer recupera l’esperit d’aquells aplecs festivo-reivindicatius que es convocaven en el primer Moviment Renovador de Muixerangues (MRM) dels principis d’aquest segle.


Sueca en aquell moment també va tindre un aplec, com la resta de poblacions pioneres. La pròxima primavera farà deu anys de l’Aplec de Sueca, en aquella ocasió participaren El Ball dels Locos de l’Olleria, La Muixeranga de la Safor, El Ball dels Negrets de l’Alcúdia, La Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí.

Enguany s’han aplegat a la plaça de sant Pere, colles que fa deu anys no existien. Unes més grans com Alacant i Castelló, altres més petites com Cullera i Sueca i cal esmentar especialment a la Torrentina que comença a caminar de la mà de La Muixeranga de València. Deu anys intensos on han passat moltes coses i sobre els quals Sueca ha de reflexionar, perquè està clar que s’ha bolcat la societat de Sueca sempre amb la seua muixeranga, l’estima i no la deixarà perdre.


La Muixeranga de Sueca està fent-ho bé, i ha sabut aprofitar l’efemèride dels deu anys per consolidar les seues bases, perquè més important que ser molta gent i fer grans figures, es estar ben avinguts. Una muixeranga és un col·lectiu humà on determinats valors de tipus col·lectiu deuen d’estar més arrelats encara que en altres tipus d’associacions festives. No oblidem que la seguretat física ha d’estar per damunt de tot i açò és complicat si no hi ha una confiança plena entre els seus components.

Jo sols fa 2 anys que forme part de la colla,
però quan em vaig apuntar no podia imaginar la quantitat de coses bones i bons moments que podia aportar-me aquell grup de persones” diu la jove muixeranguera Diana Pont en un emotiu escrit publicat a les xarxes socials moments després de la Trobada.

L’actual Muixeranga de Sueca començà a refer-se el 2010 després d’una forta crisi. Aleshores la presidència la va haver d’assumir-la una persona de Gandia molt vinculada a Sueca, perquè ningú no volia fer-se’n càrrec. Aquell any vingueren a la processó muixeranguers de Pego, València i altres poblacions. Suecans eren pocs i si la processó de normal és llarga, quan la fas carregant i descarregant figures de muixeranga amb poca gent es fa senzillament eterna. Igualment va ser decisiva l’ajuda externa en la commemoració del 9 d’Octubre.

El 2011 tingueren la sort que un dolçainer de Cullera, Miquel, es va proposar crear una muixeranga i amb l’ajuda dels cullerencs feren la processó, però amb amb una inesperada sorpresa, alguna gent que havia vingut el 2010 repetia l’experiència i es que la processó del 8 de setembre és una gran experiència per a qualsevol muixeranguer.

En aquells anys difícils la colla tampoc va faltar amb la seua presència la nit de Nadal, actes que a més a més serveixen a la colla per a commemorar el seu aniversari ja que en esta festa és on es presentaren per primera vegada públicament l’any 2005.

Però això ja és història i Sueca amb la Primera Trobada, una nova etapa comença.

A gaudir.

10-anys