Muixeranga i Carnestoltes, una simbiosi festiva

Muixeranga i Carnestoltes, una simbiosi festiva

Si en gener férem un repàs a la relació de diverses muixerangues amb algunes poblacions on se celebra la festivitat de sant Antoni, en febrer és obligat dedicar unes paraules a una altra de les festes grans de l’hivern, el Carnestoltes. Per sant Antoni ja vam observar com tres poblacions comptaren amb la presència de muixeranga. Un total de cinc colles es van mobilitzar per l’ocasió. Doncs cas prou semblant tenim de nou, tres poblacions i sis colles.

En aquest cas les protagonistes són Vinaròs i Alacant que s’incorporen per primera vegada a aquesta festa, totes dues a la seua població. I la que ja s’ha convertit en un clàssic, la Muixeranga de València al Carnestoltes de Benimaclet i és que aquest antic poble compta des de sempre amb diverses manifestacions de cultura popular i amb presència muixeranguera des de fa 10 anys.

benimaclet-carnestoltes-2006-muixeranga--valencia
Carnestoltes 2007, Benimaclet

Una festa amb 28 anys d’existència que s’ajunta a les celebracions dels 25 anys d’Estrela Roja i els 10 de la Muixeranga de València. Festa a la qual han convocat també altres tres muixerangues als seus membres per apropar-se a ajudar, La Muixeranga de Carlet, La Muixeranga de Sueca i La Muixeranga La Torrentina de Torrent.

La Muixeranga de Vinaròs per primera vegada en el Carnaval

Amb molta il·lusió avança amb pas segur i ferm la Muixeranga de Vinaròs. Són moltes les ganes de festa de la colla i amb esperit innovador afronten cada dia nous reptes. Si el dia 24 de gener vam assistir a la presentació de l’uniforme definitiu de la colla, no han tardat massa a donar-li ús. I és que enguany és el primer any que la Muixeranga ha participat en el reconegut Carnaval de Vinaròs convidats per la Comissió Organitzadora del Carnaval (COC). Les intervencions han estat dues, el 29 de gener en l’arribada del Carnestoltes i el 8 de febrer en l’enterro.

En els anys anteriors, la Muixeranga de Vinaròs iniciava la temporada després de Carnaval, però aquesta festa era una gran oportunitat de donar-se a conéixer. Fins i tot ha fet una nova figura, una versió simplificada de l’Enterro d’Algemesí.

La nova vestimenta arlequinada amb els colors de la ciutat, blanc i roig ha contribuït a fer més gran encara el famós Carnaval de Vinaròs i a partir d’ara estem convençuts que gent nova s’apuntarà a vestir la nova camisa.

carnaval-vinaros-muixeranga
Carnaval Vinaròs Muixeranga

Algemesí 5 de febrer
La Nova Muixeranga, l’Ajuntament d’Algemesí i La Trobada d’Escoles en Valencià organitzem una gran festa de Carnestoltes. Serà la Festa de Carnestoltes d’Algemesí amb una cavalcada de disfresses que anirà des del Museu de la Festa a la Plaça Major on s’atorgaran els premis.
Llegir més…

Alacant: barrejar dimonis i muixeranga, una gran experiència

La Muixeranga d’Alacant estava molt atrafegada pel febrer de 2015 preparant la primera aparició seriosa de la colla, on a més estrenaren vestimenta. Enguany han participat en el Carnestoltes convidats per la Mesa de Carnestoltes d’Alacant, entitat que rep l’encàrrec de l’Ajuntament per fer el Carnestoltes popular.

Dues han estat les intervencions programades, la primera, dijous 4, i diumenge 14 un taller al “Matí pels més petits”. Ens conten des d’Alacant que «Barrejar dimonis i muixeranga va ser una gran experiència» i que tenen intenció de repetir l’any vinent.

alacant-carnestoltes-16
Alacant Carnestoltes 2016

12 i 13 de febrer: Benimaclet, Carnestoltes 10 voltes

Benimaclet, dissabte 24 de febrer de 2007. A les 18 h. al carrer Dolores Marqués sonen els tabals i dolçaines d’Estrela Roja. Un grup de gent amb vestimenta blanca i faixa negra es posen a fer un Alcoianet, figura bàsica del món muixeranguer i emblema del Moviment de Renovació de les Muixerangues (MRM).

lasafor2006
Muixeranga de la Safor a Benimaclet, any 2006

La Muixeranga de València, una colla jove amb només quatre mesos d’existència, va assolir el seu repte i va complir la paraula donada a l’Assemblea de Veïns. A partir d’aquell dia ja no s’ha vist cap Carnestoltes sense muixeranga a l’antic poble de Benimaclet. L’any 2006 la Muixeranga de la Safor havia participat en el Carnestoltes, també ho havien fet a títol personal muixeranguers procedents de la Ribera. També en 2007 vingueren d’aquestes comarques muixerangueres a ajudar.

Amb la d’enguany ja són deu vegades que actua la Muixeranga de València de manera consecutiva al Carnestoltes de Benimaclet. La colla nascuda arran d’una convocatòria de quatre saforencs l’estiu de 2006 a l’antiga seu de l’Horabaixa Teatre a prop de la plaça de Benimaclet consolidà aquesta simbiosi festiva. No és casual que la primera reunió fora a Benimaclet. Tampoc és casual que els quatre saforencs crearen dos anys més tard l’Entitat Promotora de Muixerangues, però això és una altra història.

L’Assemblea de Veïns i Estrela Roja intentaven cada any en la mesura de les possibilitats comptar amb la presència de torres humanes al Carnestoltes. Els anys 1991 i 1992 ja hi consta en programa “Mostra Castellera” i l’any 1999 amb només dos anys i mig de vida actuà El Ball dels Locos de l’Olleria. El Moviment de Renovació de les Muixerangues (MRM) anava escampant-se.

I aquest va ser un dels objectius de la Muixeranga de València. El 30 de novembre havia tingut lloc el primer assaig de la colla al local de l’Assemblea i quatre mesos després es complia l’objectiu. Alcoianets, Sènia, Ball de Gegantets, un Retaule per entrar a plaça, una Torreta que per no estar prou assajada encara es quedà en intent i per finalitzar un Pilar aixecat per sota van ser les figures aquell dia. Però si aquell dia va ser important per les figures realitzades, ho va ser també per la música.

la-marxa-de-la-ciutat-valencia-dolçaina-estrela-roja-ferran-navarro-muixeranga-valencia

Ferran Navarro, mestre de l’Estrela Roja de Benimaclet va tindre una idea genial. Aquell dia sonà la Marxa de la Ciutat per acompanyar figures de Muixeranga. Gràcies Ferran per la teua visió històrica i la valentia per retornar al poble aquesta arraconada melodia.

Gràcies a l’Assemblea de Veïns pel compromís amb la cultura popular. Gràcies també a Estrela Roja i moltes Felicitats pel XXV aniversari de la colla. Sense l’ajuda d’aquestes dues entitats possiblement la muixeranga encara estaria «a la lluna de València».

Benimaclet-Carnestoltes10voltes

20 de febrer: Russafa

Ja per segon any consecutiu, la Jove Muixeranga de València ha participat al Carnestoltes de Russafa. Esperem que qualle aquesta iniciativa i acabe convertint-se en tradició amb els anys.

Actualitzem la informació. Alguns intrepids muixeranguers de Cullera també s’apuntaren a participar, ací teniu imatges: