Vint anys de Muixeranga i renovació festiva a l’Olleria

Vint anys de Muixeranga.

Vint anys de Muixeranga i renovació festiva a l’Olleria celebrem enguany amb la XXI edició de la Festa de La Magdalena. Però no només això commemorem, ja que entre 1996 i 2008 es va produir un Moviment de Recuperació de les Muixerangues (MRM) que arrancà a aquesta població de la comarca de la Vall d’Albaida i que s’estengué a la Safor, la Ribera Baixa i l’Horta mentre paral·lelament a la Ribera Alta també passaven coses.

En 1996 xics i xiques de l’agrupació escolta Sant Jordi van anar a una trobada a l’Illa de Mallorca. En la part lúdica, cada grup va mostrar les tradicions del seu poble, aquelles que millor es coneixen. En un taller de Castells la gent de l’Olleria van aprendre a pujar. Tant els agradà, que tornaren al poble amb la intenció de crear una colla castellera.

En aquell moment, aparegueren documents sobre el Ball dels Locos. A l’Olleria, la muixeranga al llarg del segle XIX havia quedat arraconada en una festivitat de folls, “Bojos” que prenien el poder per un dia, organitzaven les cavalcades i bastien torres humanes després d’executar un ball. Fins als anys 30 va durar la festa. Persones majors van descriure el ball, la música i algunes de les figures com La Figuereta o La Bota, on el muixeranguer que corona beu vi i banya al públic.

Així va cristal·litzar una nova manera de fer torres humanes que recollia un nom i una tradició alhora que innovava amb nous elements. Figures de poca alçada basades en antigues Torretes i Castellets de les velles muixerangues. En un principi al poble els digueren «Castellers» pel desconeixement en aquell moment entre les diverses tècniques de fer torres humanes i així ha quedat en la parla popular. El seu aïllament inicial també els va dur a la creativitat tècnica, així inventaren una figura bàsica per a qualsevol colla que comença, L’Alcoinet, amb motiu d’una desfilada de Moros i Cristians a Alcoi on es precisava una càrrega i descàrrega ràpides de la figura.

Uns mesos després de la restauració de la festa a l’Olleria aparegué a Algemesí la Nova Muixeranga, una escissió dels Amics de la Muixeranga i que també es fundà amb la participació de dones. Igualment per la mateixa època a l’Alcúdia, va prendre força El Ball dels Negrets, incorporant-hi homes i dones, a més dels xiquets com ja era tradicional.

El Ball dels Locos van ser pioners en incorporar la dona a les muixerangues i la seua experiència ha servit d’exemple per a expandir territorialment el nou fenomen muixeranguer de principis del XXI. En 1996, a les acaballes del segle XX la festa de la Magdalena va ser recuperada sense la part religiosa, la qual està desplaçada a les festes del poble i agrupada junt amb altres celebracions.

Les danses, el tabal i la dolçaina, i les muixerangues fan presència des de fa vint anys cada juliol a la plaça de l’Olleria. Vint anys de Muixeranga en el context d’una recuperació i renovació festiva que ha generat una nova manera de fer festa respectant l’arrel històrica i la tradició.

Enguany participen en la festa junt amb El Ball dels Locos la veïna i recentment creada Muixeranga de Xàtiva i es compta amb la col·laboració de membres de la Muixeranga de Sueca. En acabar el sopar, música en directe amb el grup The Dance Crashers. Els ingredients per celebrar vint anys de Muixeranga i tornar a viure una nit màgica una vegada més estan servits, gaudiu-ne.

Vint anys de Muixeranga-magdalena-olleriaFesta de la Magdalena a Facebook