9 d’Octubre, cada any més muixeranguera

9 d’Octubre una festivitat cada any més muixeranga

L’any passat per ara publicàvem un article sobre el 9 d’Octubre amb la relació d’actes muixeranguers relacionats amb aquesta commemoració i festivitat. Podeu veure’l ací.

En aquella ocasió eren 21 actes a 19 poblacions que havien inclòs a la muixeranga en les seues celebracions. També felicitàvem l’aparició de La Torrentina a l’Horta Sud. A Torrent vam saber que es coneixia una documentació interessant sobre les muixerangues en el passat.

34 actes a  29 poblacions

Enguany són 34 actes a les  29 poblacions que han comptat amb la nostra tradició muixeranguera i una d’elles ho farà per primera vegada amb colla pròpia: Alginet. I de segur que per al pròxim 9 d’Octubre altres poblacions s’apuntaran a crear la seua colla, la seua muixeranga, i a incorporar-la a les festivitats del 9 d’Octubre. La Muixeranga d’Alginet ha estat auspiciada per la veïna Muixeranga de Carlet i va estar acompanyada en la seua primera intervenció en la processó del patró Sant Josep per les colles de Sueca i La Torrentina, a més de l’esmentada colla de Carlet. Cada dia hi ha més colles disposades a ajudar a formar noves agrupacions de muixeranga i més gent amb la inquietud de crear noves colles.

I la prova d’aquesta inquietud social la tenim amb la recent presentació en societat d’una nova associació a l’Alacantí que es dedica a donar a conéixer i divulgar diverses manifestacions de cultura popular, com ara les Muixerangues i les danses de bastonets. Agrupacions d’aquest estil en tenim diverses al llarg de la nostra geografia i fan un gran treball en el camp de les tradicions. Però el cas que ens ocupa: la Colla Corball de l’Alacantí marca la diferència en incorporar la muixeranga des dels seus orígens junt amb altres tradicions. Un estil que ens recorda als antics balls de Valencians. La Colla Corball compta també amb el suport de l’incombustible Casal Tio Cuc que d’ací a poc temps farà ja cinc anys. Un Casalet petit en metres quadrats però gran en valentia. Ja llançaren fa cinc anys l’homenatge a Miquel Grau i dins d’aquest homenatge, l’any 2014 ens van donar a conéixer a una incipient Muixeranga d’Alacant. Enguany ens han presentat a la Colla Corball que també naix amb la força característica de les iniciatives socials i culturals a les quals està acostumant-nos el Casal Tio Cuc d’Alacant. La Colla Corball ja té tres actuacions per aquest 9 d’Octubre a Benilloba, Novelda i Agost. L’ampla relació d’actes al voltant del 9 d’Octubre la teniu en en gràfics a peu de pàgina.

 

Però si l’any passat féiem esment de les notícies antigues i documents que ens parlen d’un passat gloriós per a les muixerangues, aquest 9 d’Octubre ha de servir-nos de reflexió sobre un nou fenomen que està produint-se. Cada vegada apareixen més fotografies antigues, sobretot dels anys 60 on es veu gent fent torres humanes.

9 d'Octubre
A la imatge un grup de joves a Alginet fent una torre humana en un dia de Pasqua.

Sobre aquest tema d’imatges antigues i torres humanes que no sabem ben bé d’on provenen ja hem dedicat altres entrades en aquesta web.

Bon 9 d’Octubre 2016

Esperem que tingueu unes bones celebracions al voltant del 9 d’Octubre i desitjant que no perdeu detall us deixem un llistat d’actes per enguany. Esperem que us siga útil.

9 d'Octubre9 d'Octubre Muixeranga

Estem molt agraïts als ajuntament i entitats que han comptat amb la nostra tradició a poblacions con Agost, Alacant, Albalat dels Sorells,  Alginet, Banyeres, Benifaió, Benilloba, Carcaixent, Carlet, Castelló de la Plana, Castelló de la Ribera, Catadau, l’Alfàs del Pi, l’Alcúdia, la Pobla Llarga, Massalfassar, Moncofa, Novelda, Ondara, Paiporta, Pego, Quart de les Valls, Moncofa, Rafelbunyol, Sant Mateu, Sueca, Torrent, València, Vinaròs, Xàtiva, Xilxes. Gràcies i bona festa.