Muixeranga, 2na Trobada a Torrent,1r aniversari

Muixeranga, 2na Trobada a Torrent, un aniversari feliç

Ara fa un any la muixeranga La Torrentina va fer la seua presentació oficial en la 1a Trobada, on estrenaren l’original vestimenta que els caracteritza.  Muixeranga, 2na Trobada a Torrent,1r aniversari, dues celebracions alhora.

Després d’un període d’aprenentatge tècnic amb la Muixeranga de València feren una primera aparició pública en solitari pel 9 d’Octubre de 2015, com a prova prèvia al seu debut. A aquesta web ja ens vam fer ressò en aquell moment.

Amb aquesta crida es convocava a la població a sumar-se a la celebració.

Muixeranga, 2na Trobada
Cartell de 2015

Torrentines i torrentins,
Ha arribat el moment de presentar-nos públicament i desvelar la nostra vestimenta definitiva.

El 28 de novembre farem la presentació de la Muixeranga La Torrentina als peus de la nostra emblemàtica Torre, tan característica del nostre poble de Torrent.

Per aquest motiu, volem convidar-te a la nostra celebració. Volem que el dia 28 t’acostes a la Torre a celebrar la nostra primera gran festa!

Ens agrada que Torrent participe d’aquest moviment muixeranguer que està creixent per tot arreu i, al mateix temps, volem reivindicar el seu caràcter festiu, cultural i laic.

Els torrentins feia 100 anys que no ballàvem Muixerangues. Compartim amb vosaltres un fragment d’un fullet imprés que parla d’uns granerers que feien muixerangues. Publicat a primeries de segle XIX, i reproduït per Ruiz de Lihory en el seu conegut diccionari de la música valenciana, aboca una mica de llum en la connexió entre les moixigangues i el Ball de Torrent:
“Otros de sus vecinos [de Torrent], sin capital para poder dedicarse a la venta de aceite, pan y legumbres […] no contentos con la mezquindad de su jornal vendiendo escobas, y en prueba de su habilidad y ligereza, se dedicaron en algún tiempo a la danza, ejecutando paspiés y minués al són del tabalet y dulzaina, y andando cual otra Taglione por esos mundos de Dios regulares compañías, en las que con una cháquera vella, bailada con fuego y expresión como españoles, y una mogiganga, danza en que agrupándose unos hombres encima de otros se forman mil figuras, que mal año para las de los árabes alcides, ganaban sendas pesetas. […] Este es sin duda el origen y etimología del nombrado ball de Torrent: los demás son cuentos.[1]

És per això que recuperem aquesta tradició cultural per al nostre poble. Volem que Torrent tinga la seua pròpia colla i per això estem portant aquest projecte endavant.

Volem acompanyar als torrentins i torrentines a les seues celebracions amb tota la varietat cultural, esportiva i lúdica de la ciutat. La Muixeranga La Torrentina serà la teua, la de Torrent.

[1] Ruiz de Lihory 1903: 160. Per a la descripció de la xàquera vella, Pitarch 1991-1993.

Muixeranga, 2na Trobada
Cartell de la segona trobada de 2016

Coincidint amb l’aniversari de la colla, el passat 19 de novembre, la Muixeranga la Torrentina organitzà la II Trobada de Muixerangues #UnTorrentDeMuixerangues. L’elecció d’aquesta data no és casual, ja que coincideix amb l’aniversari de la Carta Pobla de Torrent que fa ara 778 anys de la seua fundació.

L’acte començà a les 17’30 amb una Cercavila per l’Avinguda des de la Font de les Granotes fins a la Torre on, a les 18’30, feren la seua entrada a plaça cadascuna de les colles participants.

En aquesta Trobada de Muixerangues es va comptar amb altres agrupacions de cultura popular com les colles de danses; L’U i Dos de Torrent, Ball de Torrent i L’Olivar d’Alaquàs. Imprescindibles, és clar, van ser també les colles de músics; Rossejat de Torrent, Dolçainers de Torrent, Cercle de Torrent, Micalet de València i l’Olivar d’Alaquàs.
Per optimitzar l’organització dels 550 participants, l’aparició a plaça i presentació de les colles es va donar en funció de la situació que anaven a ocupar al recinte habilitat per a tal efecte.

Les colles participants van ser cridades amb l’ordre següent:
Jove Muixeranga de València
Muixeranga d’Alacant
Muixeranga de Cullera
Muixeranga La Torrentina
Muixeranga de la Plana
Muixeranga de València
Muixeranga de la Safor
Muixeranga de Carlet
Muixeranga d’Alginet
Muixeranga de Xàtiva
Muixeranga de Pego
Muixeranga de Sueca.

Isabel Olmos, torrentina i subdirectora del Levante-EMV, va ser la presentadora de l’acte. L’ajudaren en la descripció de les figures que es van executar per part de les colles dos experimentats muixeranguers, Francesc Blai de la Muixeranga de València i Saül Ortolà de la colla de Pego.

Abans de començar les rondes d’actuacions, l’organització es va demanar la presència d’Alfred Costa, Regidor de l’Àrea de Transparència, Activitats Lúdiques i Tradicionals de Torrent.

Alfred Costa va destacar la importància de la data i el simbolisme de la commemoració de la Carta Pobla per a la ciutat i la importància del caliu que aportaven els participants al peu de la Torre. També va destacar la gran importància que li dóna a l’acte una trobada com aquesta.

Alfred Costa va destacar la importància de la data i el simbolisme de la commemoració de la Carta Pobla per a la ciutat i la importància del caliu que aportaven els participants al peu de la Torre. També va destacar la gran importància que li dóna a l’acte una trobada com aquesta.

hortanoticias.com podeu veure un ampli reportatge en vídeo de l’acte i a Levante-EMV un magnífic article sobre la trobada.

La Muixeranga La Torrentina ha emés un comunicat valorant l’acte, comunicat que podreu llegir a la plana de Facebook de la colla, així com vídeos i fotografies en gran quantitat.
Un Torrent de Muixerangues va passar per la nostra ciutat!

Per molts anys!