Ball dels Locos supera crisi cara La Magdalena

Ball dels Locos supera crisi i afronta reptes

Bon moment el que viu El Ball dels Locos supera crisi i afronta reptes per arribar en la millor forma possible a La Festa de la Magdalena de l’Olleria.

El passat diumenge 26 de març de 2017 es va reunir en assemblea La Muixeranga El Ball dels Locos de l’Olleria per fer balanç, planificar el calendari dels pròxims mesos i les activitats destinades a millorar tècnica i repertori de les figures de muixeranga, així com el ball de carxots característic de l’Olleria. La finalitat és oferir una bona actuació el pròxim 22 de juliol, dia de la Festa de la Magdalena. Al temps que El Ball dels Locos supera crisi i planifica activitats, també fa un esforç per millorar la vestimenta i així arribar preparats a la seua festa gran.

Manifesten des del Ball dels Locos que participaran el pròxim 8 d’abril a la Trobada d’Escola Valenciana amb tallers de tècnica muixeranguera al llarg de tota la vesprada. L’objectiu és donar a conéixer aquest antic ball valencià als més menuts. I és que el Ball i la festa es van celebrar a l’Olleria fins a mitjans del segle XIX de manera continuada i, de forma irregular i esporàdica fins als anys 30 del segle XX per ser recuperat en el format actual en 1996.

Més de 30 membres del col·lectiu de l’Olleria participaran en la Trobada d’Escoles en Valencià a Fontanars i estan ja assajant i preparant-se per aquesta data. L’associació de caràcter festiu, dóna per tancada la crisi que va patir l’any 2015 i que va dur a fer una actuació excessivament senzilla i poc vistosa. L’any 2016 amb un nou model d’assemblees obertes, es va canviar d’estratègia, la qual va servir per a fer créixer la colla.

Així El Ball dels Locos supera crisi amb mètodes de treball que han demostrat ser vàlids i seguirà en aquesta línia de cara a la Festa d’enguany. Al temps que s’incorporen nous membres, es treballa per consolidar el creixement experimentat el darrer any. La presidenta Eva Albinyana ha volgut manifestar el seu agraïment a totes les persones, mitjans de comunicació i entitats que estan ajudant a fer que El Ball dels Locos torne a tindre la importància que va assolir els primers anys del segle XXI. Ha volgut destacar i agrair la participació en El Ball dels Locos de persones de diversos pobles de la comarca així com el suport de l’Ajuntament de l’Olleria, del Club de Basquet, Escola Valenciana, Escoleta d’Estiu.i tants altres.

Especialment és d’agrair la bona predisposició del consistori que els ha facilitat l’ús del Centre Social per fer les assemblees i especialment del Pavelló Esportiu del Ravalet que permet durant l’hivern dur a terme la preparació física de la colla amb comoditat.

Ball dels Locos supera crisi cara La Magdalena
Locos organitzant una cavalcada sobre 1915

En l’assemblea de passat diumenge, les persones responsables de cada àrea de treball han informat de les tasques dutes a terme en els darrers mesos. La comissió de vestimenta ha presentat un model nou de camisa elaborat amb la mateixa tela emprada en l’actual pantaló de ratlles roges sobre tela color blanc cru. L’objectiu és aconseguir un vestit còmode de dur i el més semblant possible a les fotos dels Locos de primer quart del segle XX.

La comissió tècnica ha presentat a nous membres, els quals han tingut experiència en altres muixerangues, així mateix va proposar un nou model d’organització que es va posar en pràctica el mateix diumenge a la vesprada i que va tindre un resultat altament satisfactori per a la totalitat dels membres de la colla. Aquest model basat en prioritzar la seguretat dels participants per damunt de tot, continuarà utilitzant-se fins després de la Festa de la Magdalena on es tornarà a fer balanç per tal de seguir o fer-hi modificacions si cal.

La comissió de comunicació ha agraït a muixeranga.info l’ajuda rebuda en els darrers mesos i ha informat que els darrers canvis realitzats a les xarxes socials estan donant fruit. S’ha posat d’exemple uns vídeos compartits a facebook. El vídeo de l’assaig de 12 de març ha arribat a un abast de 2.187 persones mentre que un altre de 26 de febrer ha arribat a 2.418 persones.


També s’ha destacat l’èxit del gràfic elaborat amb commemoració del Dia de la Dona on es recorda que fa XXI anys les dones van començar a fer muixeranga i que l’Olleria va ser la primera població on es va produir aquest fet, cosa que ja s’ha fet habitual al món muixeranguer.

Una altra proposta que es va parlar és la possibilitat de fer una jornada de tipus més cultural on hi haja activitats destinades a fer un poc de repàs tant a la història de les muixerangues, amb les novetats aparegudes els darrers anys, així com de l’evolució de les muixerangues modernes nascudes després del Ball dels Locos l’any 1996. Tant la comissió tècnica com la del Ball van demanar la celebració d’una jornada de treball a l’aire lliure aprofitant l’arribada de la primavera, proposta a la qual l’assemblea va donar llum verda, de manera que d’ací a pocs dies es concretarà tant el lloc com la data.

Altres activitats que la colla ha valorat, són les provinents de la invitació de la Muixeranga de Pego per participar tant a l’Aplec de Muixerangues de les Comarques Centrals, com a la Trobada de Muixerangues de Xalò. Ambdues comptaran amb actuacions de grups de Rock de renom i la possibilitat d’un lloc on pernoctar.

D’aquesta manera El Ball dels Locos supera crisi, passa pàgina i anima a la gent de la Vall d’Albaida a participar d’aquest projecte festiu.