Del Ball de Valencians a la Muixeranga

Del Ball de Valencians a la Muixeranga

Del Ball de Valencians a la Muixeranga és una xerrada sobre l’origen història i evolució dels darrers anys fins a l’actual expansió de les muixerangues.

La Càtedra Anetta Nicoli de la Universitat Miguel Hernández i la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altea han programat per al dijous 23 de març a les 20 h a la Biblioteca Municipal de la Casa de la Cultura, Cr. Pont de Moncau 14, la xerrada Del Ball de Valencians a la Muixeranga.

La xerrada estarà a càrrec de Saül Ortolà, membre fundador de la Muixeranga de Pego i actual cap tècnic (Mestre) i de Salvador Vila, investigador i membre actiu al món de les muixerangues des de 1999, Mestre de Balls de la Muixeranga de Pego i Coordinador de muixeranga.info canal de notícies muixerangueres.

Salvador Vila va investigar la intervenció del dolçainer gandià Tomàs Marzal en la commemoració del Bicentenari de la Puríssima Xiqueta a Benissa (1884) i treballa per aclarir la causa de la pervivència dels balls a les festes de Gandia a finals del segle XIX i la seua posterior desaparició. Basat en aquests treballs va publicar un article amb motiu de la primera Diada Muixeranguera de Gandia. També és coautor de la comunicació al primer Simposi Casteller “El Moviment de Recuperació de les Muixerangues”.

Ortolà i Vila han investigat junt amb l’historiador i escriptor Joan Bofarull sobre fotos antigues amb muixeranga a la Marina Alta. Als de Pego els ha servit la descoberta d’aquestes imatges per a recuperar figures que antigament es bastien a la nostra comarca veïna. Junt a altres membres de la Muixeranga de Pego des del 2008 tembé es dediquen a recórrer les comarques del sud per fer divulgació i difusió del Moviment de Recuperació de les Muixerangues, amb xerrades i tallers pràctics a escoles, instituts i associacions culturals o festives.

Volem destacar que en finalitzar la xerrada Del Ball de Valencians a la Muixeranga tindrà lloc una demostració d’una construcció humana a la plaça Mestre la Música.

Els membres de la comissió promotora de la Muixeranga d’Altea acudirem i també participarem en l’acte posterior. Vos animem a assistir a la xarrada Del Ball de Valencians a la Muixeranga on podrem saber molts detalls sobre l’origen de les muixerangues i la documentació que es coneix sobre aquestes. D’on venen? Perquè van pràcticament desaparéixer? Quines van sobreviure? A quines poblacions s’han recuperat? Hi havia muixeranga a la Marina Baixa?

A la comissió promotora de la Muixeranga d’Altea estem decidits a recuperar aquesta tradició tan valenciana a la nostra comarca i tenim l’ajuda de les muixerangues de les comarques veïnes.

També volem agrair a la Regidoria de Festes i a la Càtedra Anetta Nicoli que hagen apostat per encetar aquesta nova etapa de col·laboració entre l’Ajuntament d’Altea i la Universitat Miguel Hernández posant atenció a una tradició tan lligada al món dels balls i la música com la muixeranga. Més encara, en un moment en què el vent és favorable a poder recuperar la muixeranga enguany. L’any que celebrem el 400 aniversari de la Carta Pobla d’Altea. Ens fa molta il·lusió que el nostre naixement quede lligat a una data tan emblemàtica per a la nostra ciutat.

A la població d’Altea i de tota la Marina Baixa vos recomanem que tant si teniu interés en fer muixerangues com si no, us aconsellem que acudiu a la xerrada, ja que en conéixer els orígens d’aquesta tradició quedareu sorpresos.

Vos esperem.
Comissió Promotora Muixeranga d’Altea

Del Ball de Valencians a la Muixeranga

Taller de muixeranga realitzat a la Festa del Porquet 2017. Amb La Muixeranga El Campello, Colla Corball i La Muixeranga de Pego.