El Campello, Trobada de Muixerangues MARxeranga

El Campello, Trobada de Muixerangues MARxeranga

Dissabte 15 a El Campello, Trobada de Muixerangues MARxeranga. Amb aquest divertit nom han batejat a la Muixeranga El Campello la seua primera trobada. A Muixeranga Info hem volgut saber un poc més d’aquesta curiosa convocatòria que per primera vegada es planteja fer una trobada dins l’arena de la platja per acabar els pilars de comiat dins de la mar. Tot un espectacle que no pensem perdre’ns.

El Campello, Trobada de Muixerangues

Per saber més sobre la trobada i sobre la colla que l’organitza hem conversat amb Jesús Planelles, gran esportista, treballador incansable i fundador de la Muixeranga El Campello.

Muixeranga Info: hola Jesús, en primer lloc agrair-te que ens dediques uns minuts en aquest moment de tanta activitat per a la vostra colla en plens preparatius de la MARxeranga.

Jesús Planelles: Gràcies a vosaltres.

MI. Jesús, conta’ns com va nàixer la idea de fer una muixeranga i quins van ser els primers passos que donareu?

JP. La idea va ser meua perquè sóc una persona que necessita tindre tot el dia ocupat, la vaig conéixer per Internet i vaig vore que en Alacant hi havia una muixeranga. Vaig pensar que per a El Campello podria ser tan bo com una activitat de balls regionals, ja que s’identifica en la cultura del poble i en la manera de ser de la gent d’ací, així que vaig cridar a uns quants amics entre ells Mario Boig que li va encantar la idea, també vam contactar en la colla de Pego i vaig anar un parell de vegades als assaigs de Benissa.

MI. Com va nàixer la idea de fer una trobada?

JP. La veritat que no teníem pensat fer una trobada el primer any però un dia algú va llençar la idea, ens emocionarem pensant-ho i ací la tenim.

MI. Quin model heu fet servir per a triar les colles que participaran?

JP. Model? Cap, vam enviar a totes les colles del país un e-mail convidant-les a vindre, més que res per ignorància. Creiem que en les trobades convidaves a totes les colles i venien. Al final només quatre tenien disponibilitat per acudir.

MI. És una activitat dintre de les festes majors. Hi ha intenció de fer més trobades cada any?

JP. Per descomptat, “fins que el cos aguante”, tots els anys.

MI. Quines colles de músics i quines altres associacions participen o col·laboren?
Colles que col·laboren, la colla Larraix de dolçaina que és l’única que tenim, i la colla de Nanos i Gegants de Salpassa. En quant a les qutre colles de muixeranga, una d’elles, la de l’Olleria ve acompanyada amb la Colla de dolçaines i percussió La Morralla de l’Olleria.

MI. Hi ha hagut tradició de fer muixerangues a la població o a la comarca als segles passats?

JP.  A El Campello que nosaltres sapiem no, el mes a prop que es coneix ha sigut en Alacant on hi ha fotos dels anys cinquanta i seixanta. També hi ha una foto a Benidorm i una altra a Altea segons ens han fet saber els nostres amics de la comissió promotora de la Muixeranga d’Altea. Ens conten també que antigament a Callosa en Moros i Cristians es ballaven uns balls en els quals els Moros acabaven pujant uns damunt d’altres. Més en l’interior, ha aparegut recentment una imatge d’uns obrers que estaven construint l’hospital i es feren una foto fent una torreta, però ací a El Campello no podria assegurar-vos res, esperem que algun dia aparega alguna d’aquestes fotos antigues.

El Campello, Trobada de Muixerangues
Platja del Postiguet, anys 40 o 50

MI. Feu assaigs de manera periòdica?

JP. Sí (amb rotunditat), totes les setmanes. Alternant, una en divendres i la setmana següent en dissabte, i és que hi ha socis que treballen diferents dies i és una manera de compaginar el que puguen vindre tots, a més a més, també assagem els dimecres ball de bastons però a aquesta modalitat no s’han apuntat tots els socis i algun que altre dimecres hem hagut de suspendre l’assaig per no haver quòrum.

El Campello, Trobada de Muixerangues
El Campello, Trobada de MuixeranguesMario, Jesús i Raquel durant un assaig

MI. Doncs esperem que s’anime la gent i descobrisca com pot ser de divertit ballar. Esperem que tingueu una bona organització i dissabte ens veiem. Gràcies per tot.

JP. Moltes gràcies a vosaltres per dedicar-nos la vostra atenció i dissabte ens tornem a trobar.


El Campello, Trobada de Muixerangues MARxeranga. Muixerangues a la mar

A partir de les 17:00 hores està prevista la concentració de benvinguda al port d’El Campello, punt d’encontre de tots els participants en la trobada.

El Ball dels Locos de l’Olleria, la Muixeranga de la Plana, la Colla Corball, Cultura Popular de l’Alacantí i la Muixeranga de Pego seran junt amb l’amfitriona les que executaran les torres humanes i els balls de la trobada. Els acompanyaran en la cercavila els músics de la Colla Larraix Colla de dolçaines i percussió La Morralla de l’Olleria i també els Nanos i Gegants de Salpassa,

La cercavila que transcorrerà al llarg del passeig marítim arrancarà a les 18:00 hores a la plaça del Carme amb el tradicional acte muixeranguer de l’enfaixada. Durant el recorregut el seguici es detindrà en tres ocasions, una primera on totes les colles faran figures. Una segona amb el Ball de bastons de La Muixeranga El Campello i el Ball de bastons de Corball, En aquest moment del recorregut la colla El Campello executarà com a acte de bateig la figura muixeranguera de la Marieta amb la participació del xiquet José Javier Climent Planelles de 17 mesos que per primera vegada participarà en una torre humana. Finalment i abans d’arribar a la platja la cercavila es detindrà per  tercera vegada, moment on totes les colles faran figures.

Es calcula que a partir de les 20:00 hores arribarà el seguici al lloc destinat per fer la trobada, l’arena de la platja del Clot de l’Illot al costat del port pesquer on cada colla farà 2 figures. Intervindran per rondes: en primer lloc l’Olleria, Pego, El Campello.i en segon lloc, la Plana i Corball. Aquest ordre serà el mateix en les dues rondes.

Durant la Trobada la Muixeranga de la Plana també farà una Marieta per donar la benvinguda a la colla a una nova component; una preciositat d’un any d’edat anomenada Ona.

Per presentar la trobada i narrar les figures que es faran, l’organització compta amb Mar Iglesias i Salvador Vila. Mar Iglesias és periodista, ha estat en diversos mitjans de comunicació del que ens agradaria destacar que va ser la primera redactora de Vilaweb Alacant del 1997 al 2010, va treballar a Ràdio 9 i actualment és professora a la Universitat d’Alacant i vicepresidenta del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, el qual treballa per tornar-nos a dotar a valencians i valencianes de mitjans de comunicació propis.

Salvador Vila és tècnic informàtic i muixeranguer apassionat. Es va introduir en el món de la muixeranga l’any 1998 de la mà del Ball dels Locos de l’Olleria on va aprendre els conceptes bàsics que el durien després a ser cofundador de les muixerangues de la Safor, Sueca, Silla, València i Pego. La manca d’informació sobre l’origen de les muixerangues el va dur a fer treballs d’investigació i recopilació de documentació històrica. Ha publicat també diversos treballs de divulgació sobre el fet muixeranguer. La seua passió per la tècnica i per la muixeranga el va dur en l’any 2004 a crear junt amb altres companys el canal telemàtic Muixeranga.Info el qual coordina actualment i que publica cada dia tota l’actualitat del món de les muixerangues tant en Facebook com en Twitter.

Per finalitzar la Trobada El Campello, amb pinya de la resta tractaran d’alçar un castell de 4 altures en la mar i totes les colles faran pilars també dins de l’aigua.

Més tard, en arribar la Mare de Déu del Carme, la colla del Campello ha previst fer un respectuós corredor de pilars a la imatge amb muixeranguers de les diverses colles.

Per finalitzar tindrà lloc el tradicional sopar de germanor amb totes les colles participants.

Bona sort El Campello.