La Muixeranga de Pego, trobades i 9é aniversari

La Muixeranga de Pego, nové aniversari i nous reptes

La Muixeranga de Pego el dia 17 de juny fara una festa grossa. Dins de les festes majors de Pego tindrà lloc una trobada de muixerangues que organitzarà la colla local i patrocina l’ajuntament de la població. Dilluns dia 5 s’ha presentat a l’ajuntament el cartell amb la presència de la Regidora de Cultura Laura Castellà, la Regidora de Festes Rebeca Banyuls i els representants de la colla, Saül Ortolà mestre de la muixeranga de Pego i Carlos Sendra president de l’entitat. L’autora de cartell és la muixeranguera Gina Thornton.

Les colles visitants seran: Els Castellers de l’Alt Maresme, Colla Corball – Cultura Popular de l’Alacantí, El Ball dels Locos de l’Olleria, i una colla jove, molt petita la qual ha començat a caminar ara a Cocentaina de la mà dels de la Vall d’Albaida i dels Pegolins.

muixeranga de pego cartell dia 17 de juny

Per primera vegada actuarà a Pego una colla castellera

Enguany fa nou anys que La Muixeranga de Pego es va presentar en societat, si bé va ser al llarg de 2007 que va començar a gestar-se. Aleshores Saül Ortolà era president del Casal Popular de Pego i en el mes d’abril van dur a la Muixeranga de Sueca. Va ser en unes jornades sobre la memòria històrica i d’aquesta manera Pego va entrar en contacte amb l’expansió del món muixeranguer.

A través dels amics de Sueca, Saül i Carlos contactaren amb Humbert Prokesch i Salvador Vila membres de l’Entitat Promotora de Muixerangues i residents a Gandia. Quan els saforencs creuaren la línia divisòria entre la Safor i la Marina Alta no ho acabaven de creure. L’EPM havia estat organitzant tallers de muixeranga a petició del Festacarrer d’Ondara i s’havien establit contactes, els quals però encara no havien donat fruit. Ara per fi una colla de la comarca podria organitzar tallers a Ondara i qualsevol poble de la Marina.

Passar la línia divisòria intercomarcal també era trencar la divisió provincial. Pego a més a més oferia una nova particularitat, la creació d’una colla on no hi havia encara documentació sobre muixerangues anteriors, una tendència que amb el temps es donaria en altres processos de creació de colles. Fins aquest moment totes les colles que anaven creant-se es basaven en documents i testimonis del passat. Amb el temps també apareixerien documents sobre Pego, però en aquell moment eren desconeguts.

muixeranga de pego cartell del dia 17 de juny

La trobada del 17 de juny no és la primera que organitza la colla de Pego. El primer any de vida, el mateix 2008 ja organitzaren un encontre muixeranguer

El dissabte 18 d’octubre de 2008 va tindre lloc el IV Aplec de Muixerangues a Algemesí, que com era costum convocava la Federació de Muixerangues i organitzaven les colles locals, en aquest cas La Nova Muixeranga d’Algemesí. Participaren la resta de colles federades: El Ball dels Locos de l’Olleria, La Muixeranga de la Safor, La Muixeranga de Sueca i El Ball dels Negrets de l’Alcúdia.

La colla de Pego preguntà si podia participar en l’Aplec. La resposta va ser que com no feien quatre altures encara que no podien formar part de l’Aplec. La Muixeranga de Pego havia treballat de valent i tenia assajades noves figures per presentar en societat, evidentment de tres altures, així que el dissabte 29 novembre de 2008 organitzà a Pego una trobada de colles joves amb l’ajuda de l’ajuntament, però també un fort suport de comerciants i empresaris. El cartell anunciador va ser repartit per pobles de tota la comarca. Un dia, membres de la Muixeranga de Pego acabaren la jornada penjant un cartell en el Casal Jaume I de Gata. Al Festacarrer anterior gent del Casal havia contactat amb l’EPM amb la intenció de fer un taller a Gata. Aquella visita va consolidar una relació que duraria tres anys i deixaria palesa la vocació comarcal de la colla.

Aquell dissabte 29 novembre de 2008 participaren en la plaça de Pego junt amb la colla local l’aleshores també recentment creada Muixeranga de Carcaixent (que malauradament a hores d’ara està inactiva). L’altra colla visitant va ser La Muixeranga de València, creada en 2006 havia tardat un parell d’anys en situar-se i trobar el seu espai en mig d’un mar de dificultats. La visita a València va ser tornada en un parell d’ocasions participant en la Trobada de Torres Humanes al barri de Sant Marcel·lí.

La trobada va anar tan bé i les noves figures eren tan lluïdores que la colla va decidir en assemblea que no anaven a tindre gens de pressa per fer quatre altures i a més a més crearien nous balls i noves figures. Els Aplecs tenien els dies comptats i naixia una era de trobades per a les noves colles.

La muixeranga de pego al Xalonia

Altra Trobada organitzada pels pegolins és la que té lloc dins del Xalònia i que patrocina l’ajuntament de Xaló. Amb la d’enguany ja són dues edicions les que s’han celebrat. Seria un fet prou insòlit que una mateixa colla organitzara dues trobades en un mateix any si no fora per la dimensió comarcal que està prenent la colla. La Muixeranga de Pego s’ha convertit en un referent per a tota la Marina Alta i cada dia que passa suma nous membres de diverses poblacions, a més d’incorporar muixeranguers que han viscut o viuen fora de la comarca i ja han participat o participen en altres muixerangues. No ens estranyaria que amb el que queda d’any encara organitzaren una tercera trobada en alguna altra població, sembla que a la Marina Alta tot és possible.

La Muixeranga de Pego va patir un degoteig de membres al llarg dels anys 2013 i 2014. No serà fins a finals de 2015 que encetarà un nou cicle. El nou rumb però no començà a donar fruits fins a mitjans de 2016.

En tot aquest període més crític han rebut ajuda de membres d’altres colles, que al cap i a la fi és com se solucionen les crisis en els llocs on l’arrelament de la tradició no és tan forta De fet Joan Bofarull en el llibre Les Muixerangues Valencianes diu d’aquesta colla “… no està activa per falta de gent” i com la lletra impresa, escrita queda, esperarem que l’amic Bofarull torne a escriure un altre llibre. I desitgem que aleshores tinga motius per parlar d’una altra manera d’aquesta gent, cosa que ja els ha manifestat i desitjat ell personalment.

Des de Muixeranga Info també ens sumem a aquests bons auguris i esperem que a la Marina Alta el dia 17 les coses continuen amb el cicle positiu que viuen ara, tal com apunta tot el que hem estat observant en els darrers mesos. De fet l’estiu passat els veiérem a festes del Verger sincronitzar l’execució del seguici de la Pietat amb una cançó de Pep Gimeno cantada en directe amb La Rondalla. També els hem vist recuperar el seguici de Carnestoltes de Pego, una llavor que esperem que fructifique i es faça habitual a la població. Molta sort Muixeranga de Pego, la mereixeu.

muixeranga de pego concerts dia 17