La Torrentina: crònica del Xalònia

La Torrentina: crònica del Xalònia

La Torrentina, Muixeranga de Carlet, La Nova Muixeranga d’Algemesí, Muixeranga d’Alacant, Muixeranga El Campello i Muixeranga de Pego han conformat enguany el cartell de la II Trobada Valenciana de Muixerangues en el context del Xalònia. Aquest esdeveniment ha tingut lloc de la mà de l’Ajuntament de Xaló (la Marina Alta) el qual programa cada any més de 50 hores de programació continuada: concerts, cultura, comerç, degustació i activitats infantils que completen una oferta de cap de setmana per a tots els públics. Xalònia té tres pilars fonamentals: La Festa del Vi i la Picadeta, el Festival de música Xalònia i la Fira de l’artesania i el comerç. En definitiva un tsunami d’activitats adreçades a tots aquells que estimen els elements més tradicionals de Xaló i en definitiva dels pobles valencians, on des del 2016 s’ha incorporat La Trobada Valenciana de Muixerangues, en la qual fa d’amfitriona l’única muixeranga existent a la Marina Alta, La Muixeranga de Pego. Enguany Xalònia s’ha realitzat els dies 6 i 7 de maig, i en concret dissabte 6 tingué lloc un taller assaig de muixeranga on representants de totes les colles va participar per apropar a la població de la Maarina Alta el fet muixeranguer. Diumenge 7 al matí va ser la Trobada.

Però compte de contar-ho nosaltres, millor llegiu el que ha escrit La Muixeranga La Torentina, una de les participants a la II Trobada Valenciana de Muixerangues dels Xalònia, que ha fet una crònica, la qual podeu llegir tot seguit.

La Torrentina al Xalonia La Torrentina, Muixeranga de Carlet,
La Nova Muixeranga d’Algemesí, Muixeranga d’Alacant, 
Muixeranga El Campello i Muixeranga de Pego
han conformat enguany el cartell.

Este cap de setmana ha sigut d’eixos que et deixen el cor ple de sensacions. Xalónia ha sigut màgica per a nosaltres: compartir plaça amb els amics de la colla amfitriona, la Muixeranga de Pego, sempre és un plaer, però a més si ho fas junt a la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga El Campello, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga de Carlet i els El Ball dels Locos de l’Olleria els sentiments i sensacions són indescriptibles; i a més a més, si qui ens acompanya per la cercavila són els músics de la Colla del Verger amb la seua interpretació que t’aborrona la pell el resultat és una Trobada de Muixerangues màgica.

La cercavila estava dividida en quatre recorreguts. El nostre l’encetarem amb un pilar de 3 rodat per escalfar motors, però de seguida, entusiasmats estrenàrem la nova figura La planxa, amb la que cuquem l’ullet als Falcons de Vilanova. Fou una cercavila alegre que anava acompanyant a plaça als veïns del bonic poble de Xaló. En ella, alçarem ademés, un alcoianet + figuereta, un alcoianet amb sénia de doble gir (una espècie de Sénia de doble gir que sustitueix el pilar central per un Alcoianet), la carxofa amb el seu pilar de 3 net caminat; i fins i tot, ens va donar temps per a ballar el nostre particular homenatge a la faixa.

Contents i emocionants arribàrem a plaça on ens trobarem amb la resta de colles que venien pels altres recorreguts de la cercavila. I donàrem pas a les rondes. Per la nostra part, presentàrem al poble de Xaló, com a primera figura, una Torreta, una figura clàssica del món muixeranguer. Està formada al primer pis per 5 baixos amb 5 primeres mans i 5 vents que conformen el primer cordó de pinya. En el segon pis 3 alçadors i en el tercer pis 1 alçador que carrega un xiquet, el qual corona la figura. La Torreta és un dels primers objectius de les Muixerangues de recent creació i per tant és molt comuna a la gran majoria de les colles.

La segona figura que vàrem oferir va ser una figura plàstica, l’Oberta del repertori muixeranguer d’Algemesí. Consta d’una base amb una única persona, un alçador al segon pis amb 2 xiquets, un a cada costat, que s’agarren un de cada braç de l’alçador. Al tercer pis un xiquet corona l’estructura. Esta figura es caracteritza per la dificultat de trobar el punt d’equilibri amb els dos xiquets dels costats; a més del xiquet de dalt que es troba net, sense ser subjectat per ningú. La completàrem amb dos pinets de 3 als seus costats.

I per a culminar la nostra actuació, tinguérem el gust de presentar una altra figura plàstica anomenada la Carrossa, figura que representa el costum tan tradicional en la cultura popular valenciana de traure carrosses engalanades als carrers. Des dels Ports fins el Baix Segura s’utilitzen carrosses per expressar festivitat. Amb ella, la Muixeranga La Torrentina vol destacar el caràcter festiu, carnavalesc i popular de la muixeranga, a l’estil del conegudíssim Ball de Torrent. Els xiquets que la coronaren escamparen el seu confeti al cel. I els cors dels muixeranguers que la gaudirem batien a mil plens de felicitat.

És una figura nova, creada expressament per ser presentada al Xalònia. La Torrentina, estrenant-la, la va dedicar especialment a la Muixeranga de Pego, amfitriona de la Trobada.

També tinguérem el gust d’ajudar als amics de la Muixeranga de Carlet a alçar el seu pinet doble a plaça. La germanor entre les colles és allò que ens enganxa a tots.

En acabar, el comboi es va allargar fins després del dinar de germanor, amb desitjos i moltes ganes d’ajuntar-nos de nou a plaça.

En definitiva, un cap de setmana per a recordar. Gràcies Xalónia!

Muixeranga La Torrentina
@MLaTorrentina

 

 

En aquest enllaç de facebook també podeu veure  La Carrossa
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=757734721053608&id=733898330103914&notif_t=like&notif_id=1494341886617529