Muixeranga Marina Baixa mou Altea i Callosa

Muixeranga Marina Baixa mou Altea i Callosa

La Muixeranga Marina Baixa mou a partir d’Altea i Callosa d’en Sarrià. La idea va nàixer en 2014 a Altea però fins a 2016 no començà a prendre forma. L’entrada a la colla de gent de Callosa ens ha dut a fer un plantejament comarcal on esperem que se sumen persones d’altres poblacions.

En Ecoaltea de 2014 ens va visitar la Muixeranga del Camp de Túria i es va fer un taller amb gent de diverses colles, on vingueren a participar els fundadors de la Muixeranga d’Alacant, un grup petit de gent que ja havien fet algun taller amb la Muixeranga de Pego i que a Altea, a la nostra comarca vingueren a perfeccionar les tres figuretes que a la vesprada presentarien en l’homenatge a Miquel Grau. A partir d’ací la Muixeranga d’Alacant començà a créixer de manera insospitada.

La cosa estava clara, necessitàvem un mínim de gent per moure i preparar tres figures. Creàrem una pàgina de Facebook per donar a conéixer la nostra intenció de fer una colla a Altea.

muixeranga-marina-baixa cartell
Primer cartell que anuncià la intenció de fer una Muixeranga

En 2016 a proposta del Col·lectiu Corfoll va vindre la Muixeranga d’Alacant de nou a Altea, a la Festa del Porquet, un fred 21 de febrer.

Feren una magnífica actuació i un taller on qui va voler va provar de pujar. En maig d’aquell mateix any va començar a vindre a Altea per motius familiars Salva Vila, muixeranguer i coordinador del portal muixeranga.info. En desembre de 2016 Modest Pascual de Callosa va descobrir de casualitat la muixeranga amb gent de la colla d’Alginet, així va conéixer a Salva Vila i s’incorporà al projecte. Amb ell ha vingut també a la colla part de la seua família de Callosa i participen també de les activitats de la Muixeranga El Campello.

De manera molt tímida anàvem creixent i començava a haver muixeranguers. En 2017 convidàrem a la Festa del Porquet a colles veïnes: Pego, El Campello i Colla Corball de l’Alacantí.

muixeranga marina baixa mou altea callosa

muixeranga-marina-baixa del-ball-de-valencians-a-la-muixeranga

Per acabar de donar-nos a conéixer organitzàrem en març una xarrada amb la col·laboració de la Regidoria de festes de l’Ajuntament d’Altea i de la Càtedra Anneta Nicoli de la UMH. En acabar improvisàrem un talleret i férem una demostració amb gent de la colla de Pego, Aquesta vegada sí que va funcionar i tinguérem gent que es va apuntar. La gent d’Altea va dur gent de l’Alfàs del Pi i aquella primavera participàrem en la Trobada d’Escola Valenciana que va tindre lloc a Altea.

muixeranga-marina-baixa trobada escoles valencia altea
Trobada d’Escoles en Valencià a Altea. Taller de Muixeranga

Molta gent s’interessava per fer muixeranga, però tots en volien una al seu poble. No hi havia cap dubte, calia crear una colla comarcal. I si hi ha alguna població a la nostra comarca que estiga acostumada al contacte amb el món muixeranguer és Callosa. Ja fa dos anys per a la fira Els Colors de la Terra, l’organització programa tallers i demostració de muixeranga. La Muixeranga de Pego en els seus orígens també participava en activitats diverses a Callosa amb tallers de muixeranga a petició del Col·lectiu l’Empelt. I és que a Callosa antigament es bastien torres humanes en els balls de Moros i Cristians. Com ja va passar a Altea i a altres molts pobles, ha aparegut una foto antiga d’una colla d’amics fent un Castellet i un dels participants ens ha explicat detalls sobre el tema.

Per això la primera reunió comarcal la férem a Callosa i decidírem tots plegats crear La Muixeranga de la Marina Baixa. Al cap de poc temps José Vidal, callosí que treballa a Cocentaina es va fer muixeranguer a la recentment creada Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina i en descobrir que existia un projecte a la Marina Baixa també es va sumar amb la seua família.

muixeranga altea callosa escoleta Nadal 2017
Taller a l’escoleta de Nadal 2017, Callosa

 

arribat

Hem anat fent assaigs amb poca gent, però el dia 20 de gener organitzàrem un dinar a la caseta de Modest i malgrat les baixes per grip ens ajuntarem 21 persones.

Continuem fent tallers de tant en tant i dissabte 17 estarem a Altea fent un taller amb La Muixeranga El Campello a la Festa del Porquet. Però el dia gran serà el dia 2 de març. Amb l’Ajuntament de Callosa, l’Aula de la Universitat d’Alacant i la col·laboració d’Aviva Callosa hem preparat una xarrada i una presentació de la colla, esperem que passe com a Altea que ens va ajudar a créixer. Esteu tots convidats.

José Antonio Martínez León

Festa del Porquet - Altea 2018
xarrada-dia2
https://www.facebook.com/events/270341006833982/