Riola no oblida la muixeranga

Riola no oblida la muixeranga

Un treball d’Oreto Trescolí i Enric Olivares parla de les vestimentes llogades per Casa Insa de València a diversos pobles, es tracta de “Les festes patronals de Cullera a través dels arxius de la Casa Insa” on a la pàgina 18 expliquen: “Altre ball que s’inclou és el de Locos, dotze dansaires que segurament interpretarien un ball pantomímic semblant a una moixiganga i que a través dels arxius de la Casa Insa hem pogut documentar en altres pobles riberencs, com ara Albalat, Alzira, Benifaió, Carcaixent, l’Alcúdia, Polinyà, Riola o Sueca.”

D’aquests pobles, exceptuant Albalat, Benifaió i Riola, la resta tenen o han tingut recentment presència de manifestacions festives relacionades amb el món muixeranguer.

A Alzira es manté El Ball dels Negrets però sense torre humana. Carcaixent va recuperar la tradició en 2008, però a hores d’ara la Muixeranga de Carcaixent roman inactiva. Es fa difícil parlar en quatre paraules sobre l’Alcúdia, perquè és un poble modèlic en matèria de conservar la tècnica ancestral del Ball dels Negrets. Tot i que en alguns moments de la història s’ha deixat de ballar, no s’ha trencat amb el temps el fil conductor de transmissió dels coneixements sobre aquesta tradició i està més viva que mai. Polinyà manté el costum de fer una cucanya amb torre humana popularment anomenada per tot el poble com La Muixeranga. I què dir de Sueca?, una població que ha passat de no tindre cap ball a la processó, tal com reivindicava Joan Fuster en un escrit on comparava la d’Algemesí amb la processó del seu poble, a tindre’ls pràcticament tots. En concret la Muixeranga de Sueca després de fer la seua presentació en Nadal de 2005, va tornar a la processó patronal en 2006, a més de participar des d’aleshores dels actes del 9 d’Octubre on no falta mai.

En general els habitants de poblacions de la Ribera del Xúquer que no tenen muixeranga no tenen massa problema per poder participar d’aquesta tradició perquè sempre tenen a mà altres pobles on està viva i on poder anar a fer pinya. Aquesta situació es dóna en el cas que ens ocupa, Lluís Tamarit, Gilbert Pont i la seua filla Diana Pont de Riola participen en la Muixeranga de Sueca. També es dóna el cas a l’inrevés, muixeranguers de Sueca que viuen a Riola, com Vicent Amanç. La curta distància de dos quilòmetres entre les dues poblacions sempre ha propiciat intercanvis fluids en matèria de cultura popular entre ambdues poblacions, així el dia 5 d’agost de 2016, festa major de Riola va participar la Muixeranga de Sueca a la processó. Enguany ho tornarà a fer, i és que Riola no oblida que va tindre muixeranga. A més a més participarà junt amb la colla de Sueca la joveníssima Muixeranga d’Alginet que també ha estat convidada per l’Ajuntament de Riola a sumar-se a la festa. Alguns muixeranguers de Cullera també acudiran a fer pinya tal com feren l’any passat, així, tot plegat, podrien arribar a ser més de 70 participants. Tant de bo aquesta tendència es consolide amb el temps i esdevinga tradició la presència de muixerangues i muixeranguers a Riola per festes majors.

Fotos processó 2016 https://www.facebook.com/pg/Muixeranga.de.Sueca/photos/?tab=album&album_id=539390602936499

Que Riola no oblida la muixeranga és un fet. A la imatge publicada al llibre de festes de 2016, podem veure en un dia de Pasqua sobre l’any 1969 a Lluís Tamarit, Toni Gallart, Gregorio Gil, Bernardino i Juan Ramon Sanseloni entre d’altres improvisant una torre humana.

riola no oblida la muixeranga