Una cucanya amb torre humana a Calles

Una cucanya amb torre humana a Calles

Una cucanya amb torre humana ha tingut lloc un any més al municipi de Calles en la comarca dels Serrans o La Serranía com diuen els autòctons. La “Torre del Pollo” és una cucanya que té per premi un pollastre, el qual penja d’una corda. La tradició des que es recorda s’ha dut a terme el dia de “San Antón” i darrerament pot celebrar-se un dissabte pròxim al 17 de gener, festivitat de Sant Antoni.

Una cucanya amb torre humana a calles

La particularitat que ens crida l’atenció és que per arribar a agafar el premi pugen uns damunt d’altres com si d’una muixeranga es tractara. Una cucanya amb torre humana que improvisa les seues pujades sense cap acompanyament musical ni cap indumentària concreta. Tenim notícies de tradicions semblants a altres poblacions de la mateixa comarca, a les veïnes Chelva i Domeño, de les quals a hores d’ara no disposem de massa d’informació però on sembla ser que també es forma una cucanya amb torre humana.

Una cucanya amb torre humana

Més sabem de les localitats de Chulilla i Titaguas. A la primera per la festa dels “Mayos” cada primer cap de setmana de maig es forma Una cucanya amb torre humana amb un pernil de premi, celebració de la qual ja deixàrem constància en el seu dia. Capítol a banda són les torres humanes que tenen lloc a Titaguas on es conserva una música pròpia ancestral, una varietat de figures i balls amb els seus noms i protocol corresponent on els dansadors van vestits amb saragüells. De la Mojiganga de Titaguas ja informàrem en el seu moment.

Una cucanya amb torre humana

Una cucanya amb torre humana respectuosa amb els animals

A Calles conten que antigament competien fadrins contra casats. Encara que darrerament sembla no haver cap norma preestablerta, donant-se casos de desafiaments entre homes i dones o simplement entre colles d’amics, colles que sovint solen ser mixtes, formades per xics i xiques. Sense que hi haja tampoc cap norma escrita, els participants formen com bonament poden una figura de tres pisos, amb la qual cosa s’assoleix l’altura per poder fer-se amb el premi. Darrerament ja no es posa un pollastre viu per evitar el patiment de cap animal. Al seu lloc es posa un ninot amb forma d’au.

Una cucanya amb torre humana

Una cucanya amb torre humana caminada

Relaten els més majors que, antigament, en el buit de la pinya, a la part central de la torre, es posava un dels participants amb una corda lligada a la cintura. La corda es feia arribar a l’enxaneta del tercer pis, el qual s’agafava a ella per tindre més estabilitat a l’hora d’alçar el braç que li quedava lliure i agafar el pollastre amb la mà. També era costum que la figura es desplaçara caminant fins a la porta del bar i l’enxaneta entrara a l’establiment per la porta del balcó i tot seguit apareguera per la porta de la planta baixa del mateix local.

603Fotos de Sebastià Castellano. Calles, 21 de gener de 2017

Aquest article s’ha pogut redactar gràcies a les aportacions de Sebastià Castellano i la seua família.

____________________

Actualitzat 2018

 

.