Hivern festes amb muixerangues 2017. Porrats

Hivern festes amb muixerangues

Hivern festes amb muixerangues ja va ser tema l’any passat per a dos articles sobre dues festivitats. Un sobre Sant Antoni i un altre sobre Carnestoltes, festivitat que tractarem més endavant.

Enguany obrim un poc més el ventall per parlar per primera vegada en aquestes pàgines de la festivitat de Sant Sebastià.

Sant Sebastià

La Muixeranga d’Algemesí va actuar per festes a la Pobla de Vallbona, va ser el 22 de gener i va servir també com a homenatge pòstum a Ferran Santos, dolçainer i muixeranguer que va faltar recentment. Esperem que no quede en un fet puntual i les diverses festes dedicades a Sant Sebastià prenguen nota i s’animen a comptar amb la presència de muixerangues.

Els Porrats

Una altra tradició típica de l’hivern són els Porrats. En diverses ocasions hem vist en hivern festes amb muixerangues en aquest entorn comercial i festiu, però dos fets fan que les dues tradicions vagen de la mà en alguns llocs.

Guadassuar. Potser el fet més significatiu d’aquest període ha estat el debut enguany de la Muixeranga de Guadassuar en el Porrat de Sant Vicent en la cavalcada anomenada el Repartiment de la Carn.

Els porrats són petits mercats que se celebren de manera tradicional al voltant de la festivitat d’un sant, ermites o llocs de culte. Són a l’aire lliure i s’hi venen productes alimentaris no bàsics com llepolies o fruits secs. “Dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer”, diu el refrany popular, però en són diversos i arriba al desembre amb el de Santa Llúcia, també relacionat amb la muixeranga per la participació de La Muixeranga de València a La Tabalà de Santa Llúcia, tot i que són poques les parades que es posen al carrer hospital de València actualment, no deixa de ser una reminiscència del gran porrat que va arribar a ser en altres temps. Aquesta festa no entra dins del tema de l’article Hivern festes amb muixerangues ja que és a la tardor, però al desembre en parlarem de nou.

Els Porrats de la Safor

“Dels porrats de gener, el de Beniopa és el primer”, diu en aquest cas el refrany. La Ruta saforenca dels Porrats comença sobre l’onze de gener.

La Muixeranga de la Safor tenia previst fer actuacions en diversos dels porrats d’aquesta ruta, malauradament dos d’ells s’han vist afectats per l’oratge i no s’ha pogut fer, i és que celebrar en hivern festes amb muixerangues a cel obert no està lliure de córrer certs riscs.

  • 15 de gener Beniopa. Porrat de Sant Antoni Abat.
  • 22 de gener Benirredrà-Gandia. Porrat de Sant Antoni (suspesa pel mal temps)
  • 28 de gener Porrat de Sant Antoni del Porquet, La Font d’En Carròs.Castell de 4 amb agulla.
  • 5 de febrer Potries. Porrat de Sant Blai (actuació suspesa pel mal temps)

 .

.

Sant Antoni

Com hem vist a la Safor, és un Sant associat a molts porrats, encara que hi ha poblacions que l’han perdut tot i conservant la festa i la foguera. En altres s’ha desvinculat la tradició totalment del fet religiós.

Alginet. La recentment apareguda Muixeranga d’Alginet només amb cinc mesos d’existència va afrontar el repte. Així va acceptar fer una actuació, fora de cap de setmana i participar en la tradicional festa de Sant Antoni el dilluns 16 de gener. Saba nova al món de les nostres particulars torres humanes que està creixent d’una manera espectacular. Un grup heterogeni de gent valenta que no té por al fred i participa en festivitats d’hivern. El seu objectiu és contribuir a la recuperació i consolidació de la cultura popular del seu poble. Ací teniu un vídeo de La Veu d’Alginet.

Hivern-festes-amb-muixerangues
Muixeranga d’Alginet, Festa de Sant Antoni 2017
Foto: Aureli Olmos.

 

Algemesí. La Nova Muixeranga va celebrar com és habitual la festa de Sant Antoni amb una foguera i la novetat de recuperar els “Botargues”. Ací en teniu una crònica.

Moraira. El 15 de gener Moraira va comptar amb la Muixeranga d’Alacant en la festivitat de Sant Antoni. Fotos.

Llombai. A les festes de Sant Antoni participaren Els Negrets de l’Alcúdia el 16 de gener.

Calles. A la població de Calles, comarca dels Serrans, sabíem de l’existència d’una cucanya amb torre humana. Per a sorpresa nostra la col·laboració d’un lector de muixeranga.info ens va donar detalls sobre aquesta festivitat que enguany ha tingut lloc el dia 21 de gener. Tot i no ser religiosa se celebra sempre al voltant de Sant Antoni, com bé explica l’article que vam publicar en el seu moment.

Una cucanya amb torre humana a Calles

Sagunt. Per Sant Antoni del 2016 La Muixeranga Camp de Morvedre i alguns membres de La Muixeranga de la Plana participaren conjuntament. I encara que enguany no ha actuat oficialment cap muixeranga, sí que hi ha muixeranguers que s’han fet diables com deixa palés aquesta imatge d’Inma Moreno Sánchez. Una combinació festiva que al llarg d’aquests 20 anys de recuperació de les muixerangues s’ha produït en diverses ocasions i que segur tornarem a veure.

Hivern festes amb muixerangues

La Diabòlica de Morvedre celebrant
la festa de Sant Antoni a Sagunt.
Dissabte 21 de gener.
Foto: Inma Moreno Sánchez

 

Hivern festes amb muixerangues. Seguim parlant dels Carnestotes a aquest article…